Nej

Ensam i regn och rusk

En otålig väntan besöker mitt tveksamma hjärta

Spänningen ligger för dörren

Snart händer det


Jag ger upp

Besviken tar jag min blöta ryggsäck och går

Stegen drivs av outtömd ilska

Varför blev det som det blev?

Jag ältar fram och tillbaka


Värmen och tryggheten kommer till mig från den bekanta dörrspringan.

Hemma är allting perfekt.


Tankar i en väv av livets trådar

Jag samlar på drömmar. De ska hjälpa mig och undervisa mig och stötta mig i läran om livet och människan. En sak som jag har lärt mig av drömmar är att de försvinner så fort man har allting. Men sedan när man upptäcker det man saknar i livet dyker de upp igen. Det är då det tänds ett hopp. Man längtar efter något. Det är just därför de svåraste stunderna ofta blir de bästa, även om man inte märker det när man är mitt uppe i skiten. Jag samlar på hopp. Ett mirakel räddade mig från undergång. Inte en, utan två gånger. Nu vill jag andas och leva.


...en filosofisk utläggning, ett konstaterande, eller bara vad som helst?

Ibland får jag en lust att skriva. Nu är ett sådant tillfälle.

Genom mina filosofiska, psykologiska och andra självstudier har jag kommit på en sak. Ju mer man tänker och desto djupare man kommer, desto mer inser man att det inte finns något djup. Alla samtal jag har haft har inte lett någonstans. De har inte förändrat någonting. Det kanske är lite som i ordspråket: "Ju mer man lär sig desto mer inser man att man inget vet." Möjligtvis kan helhetskunskapen om människor förändras, men den är extremt begränsad just därför att det är en annan människa vi pratar om. Dessutom glöms alla dessa ord ändå bort tillslut. För sagda ord lagras inte i hjärnans långtidsminne. De lagras i kortminnet - Det minne där bara temporära saker ligger.


Jag går runt här dag efter dag och tittar ut genom mina egna ögon. Min största undran är - och har alltid varit; hur världen ser ut genom någon annans ögon. Jag kan ju bara veta hur jag själv ser det. Den världen jag känner till är ständigt skiftanden. På ett ögonblick kan den förändras till sin motsats. Ja, även denna bild är begränsad. Jag kan inte veta mer om världen än jag kan om en människa. Just för att den är så föränderlig i mina ögon. Med världen menar jag inte bara själva jorden, människorna och djuren. Jag menar allt. Allt som är känt för att existera. Allt som finns runt omkring mig - som jag själv är en del av.

Om jag försöker se med någon annans ögon kommer det en blixt och jag förs tillbaka till mina egna. Detta betyder att det är en omöjlighet. Jag kan förstå någon annan människa, men inte vara den. Förståelsen i sin tur är till en viss grad. När ord strömmar ut ur någon annans mun förloras mycket fakta på vägen. Dels för att personen inte i sin egen kraft kan förmedla allt den tänker, känner och vill uttrycka. Dels för att mottagaren (jag) inte uppfattar allt personen säger. Jag kan även tolka det personen säger på ett helt annat sätt än han eller hon formade det i sina tankar. Visst på ytan verkar det som om bägge parterna menar samma sak, men om vi nu lägger till den bilden dessa människor har av världen och allt runt omkring dem kan budskapet te sig annorlunda på djupet.

Det är just det djupet som inte går att nå vare sig sitt eget eller absolut inte någon annans. Är det kanske det som kallas själ. Ett djup som inte går att nå - är det en själ?

Är det samma djup som psykologer har knep för att gräva i - för att hitta gömda hemligheter av sten? Nej, det tror jag inte på. Psykologer kan gräva i kort och långtidsminnet, men inte längre in än så. De kan gräva i nuet, i känslor, i tankar, men inte i det allra djupaste. För till det djupet kan ingen människa nå.

Det är detta sätt att skriva på jag kallar frihet - symbolik, reflektion och lärande. Jag är i drömmarnas land. Ett land som bara jag själv kan styra över. Detta är min önskan, min allra djupaste önskan. I alla fall av de jag kan få fatt i just nu. Tiden kan förändra saker. Men just nu är detta värt att glädjas över. Ja, det står glädjas. Det finns inget annat alternativ än glädje, inte i detta fall. Mitt tillfälliga jag finns inte över huvudtaget. Skolan, Sverige, tiden, verkligheten, allt har stannat upp. Jag befinner mig någon annanstans, i en annan verklighet.


En Zallas historia

Längst ner i magen sitter en liten Zalla, den vill dofta men får inte. Jag vill skratta, kräkas, skaka, gråta, springa, slå och skrika på samma gång. Zallan innuti mig kittlar mina magmuskler på ett outhärdligt sätt. Det värsta är att det inte finns någonting jag kan göra åt det.


Sömnlöshet

Sömnlösheten klistrar sig fast som en hinna på insidan av ögongloberna. Musklerna ger vika, inte bara en - utan två gånger. Fortfarande är det jag som har kontrollen. Jag ska hålla ögonen öppna. Jag ska vara kvar i medvetandet några minuter till. Min hållning sjunker ihop. Käken hänger slappt. Bara lite till. Syftet är oklart i frågan om varför jag inte bara somnar in. Kanske strävar jag efter att bevisa något. Det vore i och för sig fåfängt och otänksamt. Det finns inget att vinna på  det här, måhända på andra saker, men inte det. Livet har inte bara en nyans i svart och vitt. Det finns också blått och grönt och rött. Vad vore ett liv utan färger? Utan variation? Utan avancemang?

Tänk om sömnlösheten inte fanns.

Den stora människan

För några veckor sedan läste min mamma för mig ur en bok som heter Förundran. Där stod det så här:

"Tänk dig vår planets långa historia som en 250-mils tågresa, från Narvik till Lund. Jorden blir till när tåget rullar ut från stationen i Narvik. Först halvvägs, i Ånge, skymtar vi alger och djur i oceanen. Trettio mil från slutstationen kliver livet upp på landbacken; i Eslöv visar sig kräldjuren. En kilometer utanför Lund gör de första människorna entré. Men Homo sapiens, vår egen art, uppträder först femtio meter från perrongen. En meter före stopp representerar Kristi födelse. Och sedan följer det vi kallar historien: vikingatid, medeltid, franska revolutionen, bilen, flygmaskinen, radio, tv, andra världskriget, plast och rymdsonder, IT. Fyra centimeter innan tåget står helt stilla på Lunds central representerar ditt liv, du fyrtioåring...
nog får man ett vidare perspektiv på människans plats i tillvaron. Men även om vår existens är ynka kort är vi ändå inskrivna i universums och livets stora bok, i materien och naturlagarna."         -  Stefan Edman

Har du någon gång känt dig stor och mäktig som människa? Som om du ägde hela världen? Till viss del kanske det är sant. Det är ju ändå vi människor som har fått i uppdrag att vara ytterst ansvariga för den här jorden. Vilket är ett ärofyllt uppdrag som kräver ett visst mått av storhet och kunskap. Å andra sidan är det nog kanske vi människor som gör oss stora. Lite väl stora ibland. Våra hjärnor fungerar på det sättet.

Dessa ord fick mig att inse hur små vi människor egentligen är. Vår tid här på jorden är knapp. Vi är bara en liten, liten del av det stora hela.

RSS 2.0