Vardagsfunderingar

Idag har jag funderat över hur otroligt bra det är att ha en ordbok. Det har jag inte haft mer än ett år av mitt liv nu. Jag förstår inte hur jag har klarat mig. Kanske förstod jag inte hur otroligt bra det där köpet var föränn nu. Det är är nämligen inte bara en ordbok. Det är en bok som är bra till så mycket mer än att bara slå upp oförståeliga ord. Den är till exempel bra om man ska jämföra två olika saker. I går använde jag den till att jämföra kolonialism och imperialism för att utläsa skillnaderna mellan dem. Just av det blev jag inte mycket klokare, men jag fick i alla fall en beskrivning och jag tror att det skulle fungera om man tog några andra ord.

Nu ska jag vara lite normal och plugga, sedan sova. I morgon kommer det bli en kass dag av många skäl. Jag förstår inte vad det har flugit i mig. Sedan när tyckte jag mer om en torsdag än en fredag? Den här dagen har varit den bästa torsdagen på mycket länge. Jag vet inte varför. Det är någon slags känsla jag har i magen bara. Kanske finns det ett hopp för lilla mig.

Spiderman is having you for dinner tonight

Kanske är det nu dags att vara lite oseriös för en gång skull. The demands are out of reach.


"Be still be calm be quiet now my precious boy don't struggle like that or I will only love you more for it's much too late to get away or turn on the light the spiderman is having you for dinner tonight" - Om det vore jag, skulle jag vara rädd. Det finns dock en liten paradox. Hur troligt är det att spiderman flyger in genom mitt fönster? Det är aldrig öppet. Dessutom verkar han mest gilla att äta pojkar, småpojkar och jag är ju en relativt stor tjej..."and the spiderman is always hungry..." - Be aware. Se upp för Spindelmannen gott folk!


För några år sedan brukade jag spela playstation. Jag brukade flitigt använda en sådan där demoskiva med massa spel på. Ett av dessa var en demo på ett spiderman spel. I det spelet skildrades han ju som den som skulle rädda hela New York från massa konstiga ninjas. Alltså en god varelse. Fast å andra sidan klarade jag spelet varje gång, innan det tog slut. Sedan var det inte mer med det. Om det är såpass enkelt att vara spiderman så att till och med Lilla Lina klarar av att vara honom då förstår jag varför han måste äta små pojkar ibland. Helt enkelt för att han ska få ett lite svårare liv. And I bet you get om du äter för många. Förstå vilket slajmigt samvete man skulle få! Fast spiderman kanske har ett svagt överjag tillskillnad från oss vanliga dödliga.


Hur spiderman beter sig på filmduken har jag ingen aning om. Men jag skulle tro att han kanske inte sticker ut lika mycket där. Han är nog ganska platt och tråkig. Filmbolagen styr ju mycket vad han får och inte får göra. De mänskliga rättigheterna skulle inte tillåta om man visade film som uppmuntrade till att äta barn. Men man vet aldrig vad han gör i smyg... så därför, ber jag er att vara uppmärksamma!


Idoler hit och idoler dit

Jag kom hem en lördagskväll i november och såg hur mina föräldrar satt där i soffan och tittade på Dansbandskampen. Jag kan förstå att man kan tycka det är kul om man tycker om dansband. Däremot är principen den samma som med alla sådana program. Först ska man titta, sedan ska man rösta. Efter det får man vänta med stor spänning på det gyllene kuvertet i vilket det står om just ens egen favorit har gått vidare. Man sållar bort dem för de råkade ha färre fans än de andra. Jag har aldrig förstått meningen i de där programmen. Jo kanske när jag var yngre. Men då bara man tittade på dem för att det inte gick några andra program på helgkvällarna.

Idol, Dansbandskampen, Talang, listan kan göras otalig på dessa program. De är tävlingar med huvudsakligt syfte att underhålla. Men det som skapas hemma i Tv-sofforna är en generation av människor som dyrkar andra människor och deras begåvningar istället för att utnyttja sina egna.

I hemmet, i skolorna och i andra sociala sammanhang pratas det just nu mycket om TV4:s program Idol 2008 där man ska ta fram Sveriges nästa stora artist. Alla vet vem eller vilka personer majoriteten tycker är bäst. Nu är det bara fyra idolkandidater kvar: Johan, Alice, Kevin och Robin från Svenljunga. Om några veckor står vår nästa stjärna i globen och jublar över segern.

Vi människor skapar våra små gudabilder av andra personer. Man ser upp till den som är bättre än en själv och önskar innerligt att man vore lika bra som honom eller henne. Eller så beundrar man en person på grund av hur den ser ut på utsidan. Jag tror knappast att alla Johans, Kevins och Robins kvinnliga fans beundrar dem endast för att de sjunger bra.

När vi ser på oss själva och jämför med dem vi beundrar - eller snarare skenet av dem vi beundrar, ser vi ofta ingenting annat än vår egen oförmåga. Det är då en dröm om bekräftelse och stjärnstatus skapas. Men vad är en plats i solen värd om man jämför med det som verkligen betyder något i längden? - Jo, ingenting.


Skrivandets ädla konst

Kanske är det snart dags för mig att göra det jag så länge velat? - Att sitta och skriva. Helst i en evighet, men det vet ju du lika bra som jag att det inte skulle fungera. I alla fall tycker jag att några timmar om natten vore passande.

Just nu har jag kommit in i en annan dygnsrytm än den jag brukade ha förut. Nu för tiden är det inte ovanligt att jag sluter mina ögon ungefär vid elva tiden på kvällen vilket är mycket sent med mina mått mätt. De senaste dygnen har jag ådragit  mig en speciell vana. Det är att skriva en början på en novell varje kväll. Igår handlade den om Mia, Niklas och Ängeln. Mia undrade vad modlöshet var. Kanske var det en äldre syster eller en förälder hon frågade. För att kunna beskriva det så bra som möjligt var den äldre först tvungen att berätta en historia om själva motsatsen till allt det där modlösa. Det var historian om Niklas och Ängeln. Ängeln, hon stod för det goda, för modet och för hoppet. Niklas var med som gestalt för de modlösa och hjälplösa människorna.

Nu i efterhand har jag kommit på att jag skulle aldrig kunna skriva en spännande novell till exempel. Jag vet ingenting om spänning. Inte på det sättet som man "ska" skildra spänning i alla fall. För att en text ska bli spännande behövs många detaljerade ingredienser. Det ska finnas någon slags rädsla och i kontrast till rädslan ett slags hot. Ofta är det också utdragna beskrivningar av hur de hemskaste sakerna ser ut eller har gått till. Jag tycker det är svårt att vara för detaljerad. I alla fall när det gäller att beskriva ett ögonblick av intensiv spänning med allt för många ord. Det kanske är en av det saker jag gillar minst med min egen oförmåga inom skrivandet. Jag har svårt att skriva detaljerat, att bredda ut några få händelser på ett helt papper. "Vad är det hon sitter och gör nu då?", tänker du.

Det här är inte alls samma sak. Detta är bara skräp eller frihet, beroende på hur man ser det. Somliga tycker säkert att det jag skriver här är totalt ointressant och det kan jag förstå. Jag fullkomligt älskar det! I alla fall somliga dagar. I dag är en sådan dag. Nu har jag två alternativ: antingen skriver jag ännu en novellbörjan (eller fortsätter på någon av de andra), eller jag kanske ska sova nu. Vi får se hur det blir. Det kanske inte är bra för mig att sitta uppe några timmar till framför en datorskärm bara för att skriva.


A small text in english

Now I find myself in a need of writing something in english. After all english is the best language ever. It has everything in contrast to our swedish. But what I like the most is the sound. It doesn't matter if it's amercian or british english. It sounds so... nice and familiar, somehow. Well, the american english is soon taking over the entire world domination... I wonder why.

A year ago I was someone else. I wish that I could turn back time in order to change everything. I'm not where I use to be. Something is about to happened. I'm scared to change. How to cope is the question.

On the other hand I've learned a lot. The mistakes are not so easily made anymore, but other things are not as they should be, as they were before. We are all puppets under the same social rules. No one can escape from the game. Life is a theatre. These are just simple thoughts...

And now I will tell you a little story. Once upon a time there was a little girl called The Red Reading Hood...
I was just kidding.

Now this text is really unstructured. I promaise that I will do better next time.
I hope you enjoyed it anyway. Have a nice life.

De där olikheterna

De där olikheterna som vi alla har. Någon är si och någon är så. Vad spelar de för roll egentligen?

Man skulle kunna säga att olikheterna är de som formar dem vi är. Det är de som gör oss unika till skillnad från andra. Unika är vi allihop vare sig vi vill det eller inte. Visst är det olikheterna som gör oss unika, men tänk om skillnaden blir för stor. I sådana fall kanske vi blir mörkrädda. "Kom inte hit. Du tillhör inte oss, du är konstig, stor och mörk."  Är det inte sådana här saker som lägger grund till extrema tankar som nationalism?

Eller är allt det här grundat på en av alla dessa fördomar som finns i vårt samhälle? Okej, jag är inte insatt, egentligen ska jag inte uttala mig.

RSS 2.0