Är verkligheten determinerad?

Det ligger något mystiskt i idén att verkligheten skulle vara determinerad. Det vill säga att saker som sker är förutbestämda.  Att allting som händer skulle vara orsakat av tidigare skeenden är både skräckinjagande och tryggt på samma gång.

En ännu mer skrämmande tanke: Att händelserna skulle vara orsakade av någon eller något. Detta sätter människan i en hopplös situation då hon inte har någon som helst chans att bestämma över sitt eget öde. Det trygga med detta skulle vara att man slipper ta konsekvenserna av sina handlingar då det ytterst sett ändå inte är jag själv som har bestämt dem.

Som någon slags motpol till determinismen finns den så kallade ”fria viljan”. Man skulle också kunna tänka sig att den fria viljan existerar i enlighet med determinismen. Problemet blir då att veta hur stor del av det som sker orsakas av den fria viljan och vad som orsakas av något annat. Frågan är i hur stor utsträckning vi egentligen kan välja? Dessutom, om vi går runt och tror att vi håller på att välja massor, och sedan får reda på att det egentligen inte var vi som valde, då vet vi ju inte om att vi egentligen är ofria.

Tanken på att alla universums lagar och regler skulle påverka världen i en bestämd riktning är väl ganska troligt. Något så omfattande kan väl inte bara gå obemärkt förbi? Samtidigt tror jag att vi måste inse hur mystisk också slumpen kan vara. Speciellt när den gång på gång visar samma sak… kanske att det ändå kan ligga någon/något bakom detta stora?


RSS 2.0