Att lägga energi på fel saker

I dag en sådan dag då jag beskyller regnet för allt som har gått snett. Det är konstigt att man kan bli så påverkad av något som man själv inte kan påverka. Gång på gång säger jag till mig själv att om det bara hade varit sol i dag hade det blivit en mycket bättre dag.

Att lägga energi på sådant som man inte kan ändra är ett av de värsta sakerna man kan göra. Det har jag insett för ett tag sedan. Det är så mycket bättre att fokusera på det som faktiskt är värt något i längden – det föränderliga. Exempel på saker som man inte kan påverka är: Väder, rökberoende människor, försenade bussar, sitt utseende (till en viss del), olyckor, naturkatastrofer, obotliga sjukdomar.

Vad kan man jag göra istället då? Jo, sluta klaga och börja se till konsekvenserna istället. Om man till exempel klagar över att det är för mycket krig i världen får man göra något åt det. Man kanske inte kan rädda hela världen, men man kan alltid göra något.

Vädret och klimatet är nog det allra minst påverkbara. Konstigt nog är det så typiskt svenskt att prata om vädret. Varför ska man göra det egentligen? För att skydda sig själv från att prata om väsentliga saker? Jag vet inte.

Varför ska man styras av något så banalt som vädret?


RSS 2.0